*grazinti_verta_site_logo* *usad_site_logo*
lt
en

Stiklinės pakuotės

Kokios yra stiklo pakuotės?

Stiklas yra plačiai naudojamas tiek maisto, tiek gėrimų pakavimui bei laikymui. Stiklo pakuotės yra sandarios, nepralaidžios orui, skaidrios. Tai leidžia apsaugoti produktus nuo įvairių išorinių veiksnių, pavyzdžiui, bakterijų.

Užstato sistemoje dalyvauja šios stiklinės gėrimų pakuotės: vandens, gaiviųjų gėrimų, sulčių, giros, alaus ir kiti buteliai. Stiklo rūšis bei spalva priklauso nuo stiklo sudedamųjų medžiagų. Dėl to stiklas gali būti  skaidrus, žalios, rudos, mėlynos ar kitų spalvų.

Ar stiklinės pakuotės yra perdirbamos?

Stiklas, taip pat ir stiklinės vienkartinės gėrimų pakuotės, gali būti perdirbamas neribotą kiekį kartų neprarandant stiklo kokybės. Perdirbant stiklą sutaupoma išteklių, suvartojama mažiau energijos ir išvengiama dalies kenksmingų teršalų bei CO2 išmetimo į aplinką.

Stiklo perdirbimas yra puikus žiedinės ekonomikos pavyzdys – perdirbant stiklą nėra sukuriami pašaliniai nereikalingi produktai, tai uždaro ciklo sistema, kurioje dalyvauja gamintojai, importuotojai, pardavėjai bei vartotojai.

Kasmet USAD surenka ir perdirbti atiduoda apie 9 tūkst. tonų stiklo. Šis kiekis leido sutaupyti daugiau nei 9 tonas gamtinių išteklių, tokių kaip kvarcinis smėlis ir kt.

Kaip atsirado stiklo pakuotės?

Stiklas buvo naudojamas dar prieš mūsų erą – kadaise stiklo gamyba buvo išskirtinis amatas, o stikliai savo įgūdžius ir žinias tobulindavo visą gyvenimą. Pirmasis stiklo butelis buvo sukurtas naudojant pūtimo technologiją. Tai įvyko maždaug 1500 metų pr. m. e.

Bėgant amžiams meistrus pakeitė pramonės įrengimai. Technologijos atvėrė kelius, kaip stiklo gaminius pagaminti greičiau ir efektyviau. Praėjusio amžiaus pradžioje buvo sukurta sekcijinė formavimo mašina, kuri stiklo butelių gamybai yra naudojama ir šiandien.

Stiklinės pakuotės
Šiuo metu grąžinta stiklinių pakuočių
159,570,470
Sutaupėme
7,106 tonų CO2
 

 

 

 

Įdomūs faktai

  1. Stiklinis butelis gamtoje suyra per 1 mln. metų.
  2. Norint pagaminti stiklinį butelį iš pirminių žaliavų, sunaudojama 30% daugiau energijos, nei jos būtų sunaudojama naudojant perdirbtą stiklą.
  3. Perdirbant šešias tonas stiklo, išvengiama vienos tonos į aplinką išmetamo CO2. Kasmet Lietuvoje surinkta ir perdirbti atiduota stiklo tara padeda sumažinti CO2 patekimą į aplinką net 1503 tonomis per metus.
  4. Naudojant perdirbtą stiklą vandens tarša, susijusi su stiklo gamyba iš pirminių žaliavų, sumažėja 50 procentų.
  5. Iš krosnyse išlydytų duženų pagamintos naujos stiklinės pakuotės į parduotuvės lentyną gali sugrįžti vos per 30 dienų.
  6. Stiklas yra perdirbamas jau kone 1700 metų.